TORÎma Akademî Logo TORÎma Akademî
Çîta (Cheetah)
Biyomekanîk

Çîta (Cheetah)

TORÎma Akademî — Biyomekanîk

Cheetah

Çîta (Cheetah)

Çîta ( Acinonyx jubatus ) cureyekî pisîka mezin e û yekane endamê zindî yê cinsê Acinonyx e. Nêçîrvanekî bezê yê îkonîk e, ew ya herî bilez e…

Çîta (Acinonyx jubatus) wekî cureyekî pisîkî yê mezin tê dabeşkirin, ku endamê tenê yê zindî yê cinsê Acinonyx e. Wekî nêçîrvanekî nîşankirî yê bezê tê nasîn, ew heywanê bejahiyê yê herî bilez e, ku dikare bigihîje leza di navbera 93 û 104 km/h (58 û 65 mph) de. Adaptasyonên wê yên evolusyonî ji bo lezê masûlkeyên lingên paşîn ên xurt, lingên dirêjkirî, û stûnekî pir nermik dihewînin. Rengê pêşiya wê ji qehweyîya zerokî heta spîya kremî an jî zerokîya vekirî diguhere, bi deqên reş ên zelal û hişk bi awayekî yekreng hatiye xemilandin. Bi taybetî, çîta xwedî serê piçûk û girover, pozekî kurt, û xêzên rûyê reş ên mîna hêsiran ên taybetmend e. Bilindahiya milê wê bi gelemperî di navbera 67 û 94 cm (2.20–3.08 ft) de ye, dema ku dirêjahiya ser û laşê wê di navbera 1.1 û 1.5 m (3 ft 7 in û 4 ft 11 in) de ye. Kesên mezin giraniya wan di navbera 21 û 65 kg (46 û 143 lb) de ye.

Çîta (Acinonyx jubatus) cureyekî pisîkî yê mezin e û endamê tenê yê zindî yê cinsê Acinonyx ye. Wekî nêçîrvanekî nîşankirî yê bezê, ew heywanê bejahiyê yê herî bilez e, ku dikare bi leza 93 heta 104 km/h (58 heta 65 mph) bimeşe; ew ji bo lezê pêş ketiye, bi masûlkeyên lingên paşîn ên xurt, lingên dirêj û stûnekî nermik. Çîta xwedî pêşiyek ji qehweyîya zerokî heta spîya kremî an jî zerokîya vekirî ye ku bi deqên reş ên hişk û bi dûrahiya wekhev hatiye nîşankirin. Serê wê piçûk û girover e, bi pozekî kurt û xêzên rûyê reş ên mîna hêsiran. Bilindahiya wê ya milê digihîje 67–94 cm (2.20–3.08 ft), û dirêjahiya ser û laşê wê di navbera 1.1 û 1.5 m (3 ft 7 in û 4 ft 11 in) de ye. Mezinên wê giraniya wan di navbera 21 û 65 kg (46 û 143 lb) de ye.

Çîta yekem danasîna xwe ya zanistî di dema dawiya sedsala 18an de wergirt. Niha, çar bincure têne nasîn, ku li Afrîka û Îrana navendî xwemalî ne. Bi taybetî, bincureyek Afrîkî di sala 2022an de li Hindistanê hate destnîşankirin. Belavbûna wê ya îroyîn bi giranî nifûsên piçûk û perçebûyî li seranserê bakurê rojava, rojhilat û başûrê Afrîkayê, û herwiha li Îrana navendî dihewîne. Ev cure li hawîrdorên cihêreng dijî, di nav de savanayên Serengeti, rêzeçiyayên hişk ên Saharayê, û cûrbecûr deverên çolê yên girî.

Çîta di sê avahiyên civakî yên sereke de têne dabeşkirin: yekîneyên mê-çêlik, "hevbendiyên" nêr, û nêrên bitenê. Mê bi gelemperî jiyaneke koçber dimeşînin, li dû nêçîrê li ser deverên mezin digerin, lê nêr tevgerên cihwar nîşan didin, li herêmên ku nêçîr lê zêde ye û ji mê re gihîştî ne, deverên pir piçûktir ava dikin. Çalakiya rojger taybetmendiya çîta ye, digel ku demên lûtke di spêde û êvarî de çêdibin. Xwarina wê bi giranî ji nêçîrên piçûk û navgîn pêk tê, bi gelemperî giraniya wan ji 40 kg (88 lb) kêmtir e, bi tercîhek ji bo ajalên bi qiloç ên navgîn ên wekî împala, spîngbok, û xezalên Thomson. Çîta bi gelemperî stratejiyeke nêçîrê bi dizî bikar tîne, berî ku êrîşeke bilez bide destpêkirin, nêzîkî 30–200 m (98–656 ft) nêzîkî nêçîra xwe dibe. Di dema şopandinê de, ew neynûka xwe ya paşîn bikar tîne da ku nêçîrê bixe xwarê, û dûv re bi qirikê ve birîneke kujer dide. Zêdebûn salê tevahî çêdibe. Piştî dema ducaniyê ya nêzîkî sê mehan, mê sê heta çar çêlikê dirinde tînin, yên ku nêzîkî çar mehî ji şîr têne veqetandin û nêzîkî 20 mehî serxwebûnê bi dest dixin. Çêlikên çîtan bi xalên qels ên girîng re rû bi rû ne ji ber nêçîra goştxwaran ên mezintir, di nav de şêr û hîyen, yên ku pir caran nêçîrên çîta yên mezin jî ji wan distînin.

Çîta bi gefên girîng re rû bi rû ye, wekî xerabûna jîngehê, pevçûna mirovan û jiyana kovî, nêçîra neqanûnî, û zafiyeteke berbiçav ji nexweşiyên cihêreng re. Di sala 2021an de, nifûsa çîtan a cîhanî nêzîkî 6,517 kesan hate texmînkirin, ku bû sedema dabeşkirina wê wekî Xalên Qels di Lîsteya Sor a IUCN de. Ev cure bi berfirehî di navgînên çandî yên cihêreng de hatiye temsîlkirin, di nav de huner, wêje, reklam, û anîmasyon. Her çend bi gelemperî wekî cureyek ji bo kedîkirinê nayê hesibandin jî, çîta di Misra Kevnar de bi dîrokî hatine kedîkirin û ji bo nêçîra ajalên bi qiloç li Nîvgirava Erebî û Hindistanê hatine perwerdekirin. Ji wê demê ve sedsala 19an a destpêkê ve ew di berhevokên zoolojîk de jî hatine girtin.

Etîmolojî

Navê Berbelav "çîta" ji Urduya Hindistanî: چیتا û Hindî: चीता (ćītā) tê. Ev têgîn, di encamê de, ji peyva Sanskrîtî: चित्रय (Chitra-ya) hatiye girtin, ku tê wateya 'rengînkirî', 'xemilandî', an 'boyaxkirî'. Di dîrokê de, çîta ji ber kapasîteya xwe ya kedîkirinê û bikaranîna wê di çalakiyên nêçîrê de, pir caran wekî "parsê nêçîrê" dihat binavkirin. Navê cinsî Acinonyx îhtîmal e ku Pêkhatiyek ji du têgînên Yewnanî ye: ἀκίνητος (akī́nētos), ku tê wateya 'nelivîn' an 'bêliv', û ὄνυξ (ónyx), ku tê wateya 'neynûk' an 'Sim'. Ev Pêkhat bi qasî "neynûkên nelivîn" tê wergerandin, ku behsa kapasîteya sînorkirî ya çîta ya vekişandina Çengan dike. Şîrovekirineke mîna wê dikare ji pêşgira Yewnanî a– (ku tunebûnê nîşan dide) bi κῑνέω (kīnéō) re were girtin, ku tê wateya 'livîn' an 'tevgerandin'. Epîteta taybet jubatus Latînî ye, ku tê wateya 'bi tacek' an 'bi porê stûyê'.

Çend navên cinsî yên dîrokî, di nav de Cynailurus û Cynofelis, dişibîna di navbera çîta û Cureyên kaniyan de destnîşan dikin.

Taksonomî

Di sala 1777an de, Johann Christian Daniel von Schreber çîta bi fermî vegot, dabeşkirina xwe li ser nimûneyek ji Pozê Hêviya Baş bingeh kir û navê zanistî Felis jubatus lê kir. Paşê, di sala 1828an de, Joshua Brookes navê cinsî Acinonyx destnîşan kir. Reginald Innes Pocock, di sala 1917an de, ji bo çîta binfamîleyek cuda, Acinonychinae, damezrand, ku dişibîna wê ya morfolojîk a berbiçav bi tazî û cudahiya wê ya girîng ji taybetmendiyên felîdên tîpîk destnîşan kir; Lê belê, revîzyonên taksonomîk ên paşîn çîta di nav binfamîleya Felinae de ji nû ve dabeş kirin.

Di dema sedsalên 19an û 20an de, gelek nimûneyên zoolojîk ên çîta hatin belgekirin, ku hin ji wan Di destpêkê de wekî Bincureyên cuda hatin pêşniyar kirin. Mînak, Philip Sclater, di sala 1877an de, nimûneyek Afrîkaya Başûr vegot ku Pêşek pir stûr nîşan dida, û ew wekî (Felis lanea) destnîşan kir û têgîna "çîtaya hirî" belav kir. Lê belê, dabeşkirina wê wekî Cureyek Veqetandî bi giranî nakok ma. Di dîrokê de di navbera çîta û pars (Panthera pardus) de nezelaliyek girîng a termînolojîk hebûye, ji ber ku nivîskarên cihêreng pir caran her duyan tevlihev dikirin; hinan jî "parsên nêçîrê" wekî Cureyek Otonom an hevwateya pars dihesibandin.

Bincure

Heta sala 1975an, pênc Bincureyên çîta wekî taksonên derbasdar hatin nasîn: A. j. hecki, A. j. jubatus, A. j. raineyi, A. j. soemmeringii, û A. j. venaticus. Lêkolînek fîlogeografîk ku di sala 2011an de hate kirin, cudahiyek Genetîkî ya hindik di navbera A. j. jubatus û A. j. raineyi de eşkere kir, ku bû sedema naskirina tenê çar Bincureyên cuda. Paşê, di sala 2017an de, Hêza Xebatê ya Dabeşkirina Pisîkan a Koma Pisîkên Pispor a IUCN, revîzyonek taksonomiya felîdan pêk anî, û bi fermî van çar Bincureyan wekî derbasdar nas kir. Taybetmendiyên wan ên taybet di tabloya jêrîn de têne pêşkêş kirin.

Filogenî û Pêşveçûn

Xizmên filogenetîk ên çîtayê yên herî nêzîk wekî kûgar (Puma concolor) û jaguarundî (Herpailurus yagouaroundi) têne nasîn. Bi hev re, ev sê Cure şecereya Puma pêk tînin, ku yek ji heşt şecereyên naskirî yên di nav pisîkên heyî de temsîl dike. Ev şecereya Puma Nêzîkî 6.7 mîlyon sal berê ji komên din ên pisîkan cudabûna genetîkî derbas kir. Koma xwişk a şecereya Puma ji kladek pisîkên Cîhana Kevnar ên biçûktir pêk tê, ku cinsên Felis, Otocolobus, û Prionailurus dihewîne.

Fosîlên çîtayê yên herî Kevnar, ku bi kolandinên li rojhilat û başûrê Afrîkayê hatine dîtin, dîroka wan di navbera 3.5 û 3 mîlyon sal berê de ye. Nimûneya herî pêşîn a hatî nasîn ji Afrîkaya Başûr, jêdera wê ji Tebeqeyên Kevirî yên herî kûr ên Silberberg Grotto (Sterkfontein) ye. Tevî xwezaya wan a perçebûyî, ev Fosîl hebûna formên ku mezintir bûn lê ji bo bezê ji çîtayên îroyîn kêmtir guncaw bûn, pêşniyar dikin. Xuyabûna destpêkê ya Cureya nûjen, A. jubatus, li Afrîkayê dibe ku bi dîtinên li Cooper's D, cihekî Afrîkaya Başûr ku dîroka wê Nêzîkî 1.5 heta 1.4 mîlyon sal berê ye, were Piştrastkirin, ku bi dikê Kalabrî re têkildar e. Piştrastiya fosîlên Ewropî kêm e, tenê çend nimûneyên Pleîstosenê Navîn ji Hundsheim (Awistirya) û Mosbach Sands (Almanya) dihewîne. Pisîkên mîna çîtayê di Cîhana Kevnar de Heta berî 10,000 salan hatine belgekirin. Çîtaya dêw (A. pardinensis), ku ji çîtaya nûjen pir mezintir û kêmtir beza bû, Di dema serdema Villafranchian de, Nêzîkî 3.8 heta 1.9 mîlyon sal berê, li Ewrasya û beşên Afrîkaya rojhilat û başûr dijiya. Di dema Pleîstosenê Navîn de, Cureyek çîtayê biçûktir, A. intermedius, belavbûnek wê ji Ewropa heta Çînê hebû. Çîtaya nûjen Nêzîkî 1.9 mîlyon sal berê li Afrîkayê derket holê, û Qeyda Fosîlan a wê bi taybetî bi Parzemîna Afrîkayê ve sînorkirî ye.

Di dîrokê de, pisîkên mîna çîtayê yên Amerîkaya Bakur ên Qeliyaye Di nav cinsên Felis, Puma, an Acinonyx de hatine dabeşkirin. Du Cureyên taybet, F. studeri û F. trumani, Tevî mînaheviyên wan ên morfolojîk ên berbiçav bi ya paşîn re, nêzîktirî pûmayê hatine hesibandin ji çîtayê. Bi nasîna vê nezelaliya taksonomîk, paleontolog Daniel Adams di sala 1979an de Miracinonyx wekî bincinsek nû di bin Acinonyx de ji bo van pisîkên mîna çîtayê yên Amerîkaya Bakur pêşniyar kir; ev dabeşkirin paşê bo pileya cinsê hate bilindkirin. Adams hîpotez kir ku pisîkên mîna çîtayê yên Amerîkaya Bakur û Cîhana Kevnar dibe ku Kalikek hevpar parve bikin, jêderek potansiyel a Amerîkaya Bakur ji bo Acinonyx li şûna Ewrasyayê pêşniyar dike. Lêbelê, lêkolînên filogenetîk ên paşîn nîşan dane ku Miracinonyx têkiliyek Pêşveçûnê ya nêzîktir bi kûgar re nîşan dide ji çîtayê, digel mînaheviyên hatine dîtin ên bi çîtayan re wekî bûyerên Pêşveçûna paralel têne hesibandin.

Sê cureyên di nav xeta Puma de, hîpotez e ku di dema serdema Mîosenê de, nêzîkî 8.25 mîlyon sal berê, kalikek hevpar parve kirine. Hîpotezek dibêje ku çîtayên Amerîkaya Bakur bi rêya Tengava Beringê çûne Asyayê, û paşê zêdetirî 100,000 sal berê bi rêya Ewrasyayê ber bi başûr ve belav bûne Afrîkayê. Lê belê, hin lêkolîner hebûna pisîkên mîna çîtayê li Amerîkaya Bakur nîqaş dikin, û li şûna wê pêşniyar dikin ku xeta çîtayê ya îroyîn ji nifûsên Asyayî derketiye, yên ku paşê berfireh bûne Afrîkayê. Tê bawer kirin ku cihêrengiya genetîkî ya çîtayê ji hêla du tengasiyên nifûsê yên cûda ve bi awayekî girîng kêm bûye. Ya yekem, nêzîkî 100,000 sal berê, bi bûyerek koçberiyê ji Amerîkaya Bakur ber bi Asyayê ve girêdayî ye. Ya duyem, ku 10,000–12,000 sal berê li Afrîkayê çêbûye, dibe ku bi bûyera qelînê ya Pleîstosenê ya Dereng re hevdem bûbe.

Genetîk

Çîta xwedî hejmarek kromozomên dîploîdî yên 38 e, ku ev yek bi piraniya cureyên din ên pisîkî re hevaheng e. Bi taybetî, çîta yekem pisîkî bû ku bi guhertoya genetîkî ya pir kêm di nav nifûsa xwe de hate nasîn. Ev cihêrengiya genetîkî ya sînorkirî bi pirsgirêkên di çandiniya girtî de, rêjeyên bilind ên kêmasiyên spermê, mirina girîng a ciwanan, û zafiyeta zêde li hember nexweşî û enfeksiyonên cûrbecûr ve girêdayî ye. Mînakek berbiçav a vê zafiyetê, derketina koronavîrûsa pisîkî ya kujer bû li navenda çandiniya çîtayê ya Jiyana Kovî ya Wildlife Safari li Winston, Oregon, di sala 1983an de, ku bû sedema rêjeya mirinê ya 60%, ku ev rêje ji rêjeyên ku di epîzotîkên berê yên perîtonîta enfeksiyonê ya pisîkî de di nav her cureyên pisîkî de hatibûn dîtin, zêdetir bû. Homojeniya genetîkî ya berbiçav di nav çîtayan de bi lêkolînên tevliheviya histokompatîbîlîteya sereke (MHC) ve bi awayekî ampîrîkî hatiye îsbat kirin. Bi gelemperî, heke genên MHC di nav nifûsekê de heterojeniya girîng nîşan bidin, çermên ku di navbera kesên ne-girêdayî de têne guhertin dê werin red kirin. Berovajî, çermên ku di navbera çîtayên ne-girêdayî de têne veguheztin bi hêsanî têne qebûl kirin û bi serfirazî tevdigerin, ku ev yek nîşana wekheviyek genetîkî ye ku dişibe ya kesên genetîkî yên wekhev.

Ev cihêrengiya genetîkî ya kêmkirî bi du tengasiyên nifûsê yên dîrokî ve tê girêdan, ku bi rêzê ve nêzîkî 100,000 û 12,000 sal berê çêbûne. Asta guhertoya genetîkî ya encamdar ji nêzîkî 0.1% heya 4% ya ku di cureyên heyî yên navîn de tê dîtin diguhere. Ev yek ji cihêrengiya genetîkî ya ku di şeytanên Tazmanyayê, gorîlayên Virunga, pilingên Amur, û tewra di nifûsên pir xwemalî yên pisîk û kûçikên malê de tê dîtin, bi awayekî berbiçav kêmtir e.

Çîtayê Qral

Çîta keyanî cureyekî morfolojîk e ku ji ber mutasyoneke genetîkî ya Kêmpeyda derketiye holê. Ev mutasyon dibe sedema pêşeke rengê kremî ya bi deqên mezin û belavbûyî, û sê xêzên Tarî yên berbiçav ku ji stûyê heta Dûv dirêj dibin. Li Manicaland, Zîmbabwe, ev cure di dîrokê de wekî nsuifisi dihat binavkirin û bi şaşî dihat bawer kirin ku ew çêlikekî teyis û hîyenayê ye. Di sala 1926an de, Major A. Cooper hevdîtinek bi ajelê mîna çîtayê re Nêzîkî Harareya îroyîn tomar kir, û destnîşan kir ku Pêşê wê stûr e, mîna Pêşê pilingê Berfê, û deqên wê bûne xêz. Wî texmîn kir ku dibe ev ajel Çêlikekî teyis û çîtayê yê hîbrîd be. Çavdêriyên paşîn ên kesên din hebûna neynûkên ne-vekişandî eşkere kirin, ku ev taybetmendiyekî çîtayan e.

Di sala 1927an de, Pocock bi fermî van kesên cuda wekî Cureyekî nû dabeş kir, û navê wan kir Acinonyx rex, ango 'çîtaya keyanî'. Lêbelê, ji ber Piştrastiya têrker, wî di sala 1939an de ev pêşniyara taksonomîk paşve kişand. Abel Chapman, Berovajî, ew tenê wekî morfa Rengê çîtaya deqdar a standard dihesiband. Ji wê demê ve, pênc dîtinên din ên çîtaya keyanî di Jiyana Kovî de li seranserê Zîmbabwe, Botswana, û Transvaala bakur hatine tomar kirin, û yek kes di sala 1975an de hate wênekirin.

Di sala 1981an de, li Navenda Çîta û Jiyana Kovî ya De Wildt li Afrîkaya Başûr, du çîtayên mê, piştî Cotbûnê bi nêrekî kovî yê ji Transvaalê re, her yek Çêlikekî çîtaya keyanî anîn; paşê çîtayên keyanî yên din jî li wê navendê hatin dinê. Heta sala 2012an, lêkolîna Genetîkî sedema vê Nexşeya pêşî ya taybet wekî Mutasyonek Di nav Gena transmembrane aminopeptidase (Taqpep) de nas kir, ku ev Gen di cudakirina Nexşeyên xêzdar ên 'mackerel' û deqdar ên 'klasîk' ên ku di pisîkên tabby de têne dîtin de jî rolek dilîze. Ev fenotîp ji îfadeya alelekî resesîf derdikeve; Wekî encam, heke du çîtayên Cotbûnê hilgirên heterozîgot ên vê alela mutasyonkirî bin, Nêzîkî çaryeka Çêlikên wan tê pêşbînîkirin ku Nexşeya çîtaya keyanî nîşan bidin.

Taybetmendî

Çêr pisîkeke (feline) zirav û xalxalî ye ku bi serê xwe yê piçûk û aerodînamîk, pozê xwe yê kompakt, xêzên rûyê xwe yên reş ên mîna hêsiran ên berbiçav, sîngek kûr (deep), lingên dirêjkirî û dûvikek (tail) dirêjkirî tê naskirin. Ev laşê zirav ê mîna kûçikan ji bo bazdana bi lez û bez pir guncaw e, ku berevajîyek (contrast) zelal bi avahiyên laş ên bihêztir ên endamên cinsê Panthera û kûgaran re pêşkêş dike. Çêrên mezin bi gelemperî li ser milan 67–94 cm (2.20–3.08 ft) Pîvan (measure) dikin, û dirêjahiya ser û laşê wan di navbera 1.1 û 1.5 m (3 ft 7 in heta 4 ft 11 in) de ye. Girseya (mass) laş guherbarî nîşan dide ku ji hêla temen, rewşa tenduristiyê, cîhê erdnîgarî, zayend û bincureyê (subspecies) ve tê bandor kirin, digel ku kesên mezin bi gelemperî di navbera 21 û 65 kg (46 û 143 lb) de giran dibin. Cihêrên ku li çolê ji dayik bûne bi gelemperî di dema jidayikbûnê (birth) de 150–300 g (5.3–10.6 oz) giran dibin, lê yên ku di dîlgirtinê de hatine mezin kirin, mezin dibin û bi navînî nêzîkî (approximately) 500 g (18 oz) giran dibin. Ev cure (species) dîmorfîzma zayendî nîşan dide, digel ku mê bi gelemperî ji nêr piçûktir in. Encamên lêkolînê yên di derbarê guherînên morfolojîk de di nav bincureyên (subspecies) cuda de cûdahiyên girîng nîşan didin.

Pêşa (fur) çêrê bi gelemperî ji qehweyîya zer heta spîya kremî an jî zerika vekirî diguhere, ku li ser pişta wê ya navîn rengek tarîtir (dark) nîşan dide. Çen, qirik, aliyên jêrîn ên lingan û zik spî ne û ti nîşanên wan tune ne. Beşên din ên laş bi nêzîkî (approximately) 2,000 xalên reş ên hişk (solid) ên oval an dor, ku bi awayekî yekreng belav bûne, xemilandî ye, her yek nêzîkî (approximately) 3–5 cm (1.2–2.0 in) Pîvan (measure) dike. Her çêrek xwedî nexşeyek (pattern) xalî ya bêhempa (unique) ye, ku nasnameya takekesî gengaz dike. Ji bilî van xalên berbiçav, pêş (fur) di heman demê de nîşanên reş ên nazik û neyekreng jî dihewîne. Cihêrên nûbûyî bi pêşek (fur) ji dayik dibin ku nexşeyek (pattern) xalî ya nezelal nîşan dide, ku dibe sedema xuyangek giştî ya tarî (dark) — li ser pişta wan spîya vekirî û li binê wan hema hema reş. Por bi giranî kurt e û gelek caran (often) qeşmer e, her çend sîng û zik bi pêşek (fur) nerm hatine pêçandin; pêşa (fur) çêrên padîşah wekî hevrîşimî hatiye belgekirin. Manezek kurt û qeşmer, ku bi kêmî ve 8 cm (3.1 in) li ser stû û milan dirêj dibe, niha (present) ye, digel ku ev taybetmendî di nêran de berbiçavtir e. Di ciwanan de, ev manez di destpêkê de (initially) wekî Pozek (cape) ji porê dirêj, şil û şîn heta gewr xuya dike. Çêrên melanîstîk ne gelemperî ne, û dîtinên wan li Zambiya û Zîmbabwe hatine ragihandin. Di dema (during) 1877–1878 de, du nimûneyên qismen (partially) albîno yên ku ji Afrîkaya Başûr derketine, hatine belgekirin. Çêrek tabby di sala 2012an de li Kenyayê hatiye wênekirin.

Çîtayên Saharayê xwedî avahiyên rû yên zirav û mîna kûçikan in. Guhên wan biçûk, kurt û girover in, li baz û qiraxan rengê qehweyî-zer nîşan didin, û bi lekeyên reş ên li ser rûxarê paşîn temam dibin. Çavên wan li ser serî bilind hatine bicîhkirin û xwedî bîbikên girover in. Rêzikên hêsir ên taybet, ku ji bo çîtayê bêhempa ne, ji quncikê hundirîn ê çavan dest pê dikin û ber bi jêr ve li ser pozê heta devê dirêj dibin. Fonksiyona rastîn a van rêzikan hîn jî bi giranî nehatiye zelalkirin; hîpotez rolan di kêmkirina ronahiya rojê de an jî di tekezkirina îfadeyên rû de pêşniyar dikin. Simbêlên wan ji yên pisîkên din ziravtir û kêmtir in, ku wan nazik û nediyar dikin. Dûvê wan ê dirêj, ku bi gûzek spî ya qelew diqede, 60–80 cm (24–31 înç) dirêj e. Dema ku du-sêyemînên nêzîk ên dûvê bi lekeyan hatine pêçandin, sêyemînê dûr bi çar heta şeş xelek an xêzên tarî tê nîşankirin.

Tevî mînaheviyên rûxarî, piling bi rozetan tê naskirin ne ku bi lekeyên hişk, û rêzikên hêsir ên taybet ên ku li ser çîtayan têne dîtin tune ne. Bi heman rengî, serval dişibe çîtayê, lê lekeyên wê yên piştê li hev dicivin û xêzan çêdikin.

Anatomîya Hundirîn

Çîta xwedî fîzyolojiyek e ku bi taybetî ji bo bazdana bi lez hatiye adaptasyon kirin. Masûlkeyên ranên wê bi awayekî berbiçav 50% girantir in ji ya ku ji bo memikên çarling ên bi girseya laş a wekhev tê pêşbînîkirin, lê masûlkeyên ranên şêr an pilingan bi nirxên pêşbînîkirî yên ji bo girseyên laş ên wan ên têkildar nêzîktir in. Ev cure rêjeyek girîng a fîberên masûlkeyên cure IIx nîşan dide: 50.1% di lingên paşîn de, 40% di stû û qurm de, û 36% di lingên pêşîn de. Xaneyên Betz ên di nav korteksa motor a seretayî de li gorî girseya mejiyê çîtayê bi awayekî neasayî mezin in, ku adaptasyonekê ji bo înervasyona hejmareke mezintir a fîberên masûlkeyên cure IIx û masûlkeyên tevgerê yên mezintir pêşniyar dike. Berevajî, çîta kapasîteyek kêmtir ji bo bikaranîna oksîjenê ji memikên din nîşan dide; qebareya mîtokondrî ya wê tenê 3.7% ji tevahiya qebareya fîberên masûlkeyan pêk tîne, berevajî 6.5–10.7% ku di kûçik û poniyan de tê dîtin.

Di nav pisîkan de, çîta xwedî sînusên herî mezin ên eniyê ye, taybetmendiyek ku dibe alîkar ji bo sarkirina hewaya hilmijandî. Pîvandinên piştî nêçîrê yên çend çîtayan germahiyek laş a navînî ya 38.6 °C (101.5 °F) eşkere kirin, ku destnîşan dike ku xebata fizîkî ya dijwar di vê cureyê de hîpertermiyê çênake.

Neynokên çîtayê ji yên pisîkên din bi awayekî taybetî kurttir û rasttir in, xwedî kêmbendiyek sivik û tenê vekişînek qismî ne, bêyî qalikê parastinê. Ev vekişîna sînorkirî dibe ku ji ber qonaxek pêşkeftinê ya kurtkirî ya hestiyê falanksa navîn a çîtayê be. Wekî encam, neynokên bêparastin kût in, her çend neynoka şebeng a berbiçav û tûj-kêmbendî tûj dimîne.

Dirêjkirina gava çîtayê bi giranî ji tewandina stûna piştê derdikeve, ku ev di dema qonaxên rawestana hewayî de, berî ku lingên wê bikevin erdê, çêdibe. Dirêjahiya Qurmê wê, dema ku tê tewandin, tenê 67% ji dirêjahiya wê ya dirêjkirî pêk tîne, ev jî berevajîyek berbiçav e li gorî 80–90% ku di hespan de tê dîtin. Herwiha, çîta di nav memikên goştxwer de xwediyê herêma piştê ya herî dirêj e, ku nîvê dirêjahiya giştî ya beşên wê yên stûna piştê yên sîngê û piştê pêk tîne.

Berevajî texmînên Berbelav, Dûvê çîtayê wekî hevsengiyek girîng fonksiyonekê nake, ji ber ku ew tenê 2% ji Girseya laşê ajalê pêk tîne, bi vî awayî bêtevgerîya kêlîkî ya pir hindik peyda dike. Di şûna wê de, dûv wekî rêberek tevdigere, digel ku Pêşê wê yê qelew Rûxarê wê yê bi bandor bi 40% zêde dike, Wekî encam, kêşana hewayî xurt dike. Ev pêvek tevgerên zivirî pêk tîne, Lezên goşeyî di navbera 17 û 22 radyan di çirkeyê de û jicîhûwarkirinên goşeyî heta 90° bi dest dixe.

Serê çîtayê Nêzîkî sêgoşeyî ye, bi hestiyên sivik, teng û kelekek sagîttal a bingehîn tê nîşandan, ev taybetmendî dibe ku ji bo kêmkirina Giranî û zêdekirina lezê hatine Adaptasyon kirin. Ji ber Masûlkeyên nisbeten kurttir ên ku çenê bi serî ve girêdidin, devê çîtayê nikare heman vebûna fireh a ku di pisîkên din de tê dîtin bi dest bixe.

Çîta xwediyê 30 diranan e, li gorî formula diranan 3.1.3.13.1.2.1. Kûçikiyên wê yên piçûk, konîkî ji bo gezên qirikê têne bikar anîn, asfixiyasyona Nêçîrê hêsan dikin. Bi awayekî balkêş, çenên çîtayê karîgeriyek awarte nîşan didin, Hêza geza Kûçikî ya herî bilind di nav pisîkan de çêdikin, ku 689 Newton hatiye tomar kirin, dema ku pîvana Masûlkê li qadeke Masûlkê ya 1.42×10 mm§1011§ û Hêzeke Masûlkê ya 871 Newton tê standardîzekirin; ev karîgerî ji belavkirina stresa mekanîkî ya bi bandor tê hesibandin. Dema ku çene tê girtin, tu diastema li paş Kûçikiyan Niha nîne, ji ber hevduketina berfireh a diranên çenê yên jorîn û jêrîn. Herwiha, diranên karnasiyal ên çîtayê bi awayekî berbiçav dirêjkirî û mîna kêrê ne, bi kuspên zimanî yên kêmkirî, ev Adaptasyonek e ku tê bawer kirin ku vexwarina bilez a goştê Nêçîrê berî hatina nêçîrvanên mezintir gengaz dike.

Lez û Lezdan

Wekî ajala bejahî ya herî bilez tê nasîn, çîta dikare Nêçîrên bilez ên wekî pronghorn û antîlopên cûrbecûr derbas bike, tewra dema ku van ajalan avantajek destpêkê ya 137 m (449 ft) hebe. Çîta di senaryoyên pêşbaziyê de jî li gorî greyhoundan lezek bilindtir nîşan didin. Dema ku lezek Berbelav a 114 km/h (71 mph) ji ber teknîkên Pîvanê yên xelet hatibe betalkirin, leza bazdanê ya herî bilind a bi pêbawer hatiye belgekirin 104 km/h (65 mph) e. Raporek din a pêbawer lezek 100.1 km/h (62.2 mph) destnîşan dike. Bi taybetî, çîtayek 11-salî li Zozana Cincinnati bi bidestxistina lezek herî zêde ya 98 km/h (61 mph) rekor şikand.

Çavdêriyên çîtayên ku di dema nêçîrê de bi GPS-ê hatine stendin, destnîşan dikin ku leza wan a xebatê bi gelemperî ji kapasîteyên wan ên herî zêde kêmtir e; leza bazdanê ya lûtke ya navînî ku di dema nêçîrê de hat tomar kirin 54 km/h bû, digel ku leza herî bilind a takekesî gihîşt 93 km/h. Çîta leza xwe ya herî zêde bi stratejîk bi kar tîne da ku di rêgehek rast de mesafeya destpêkê ya ber bi nêçîrê ve bigire, û paşê di dema tevgerên zîgzag ên nêçîrê yên ji bo revê de nêçîrê ji nêz ve bişopîne. Digel ku çîta dikarin bigihîjin lezên ji 100 km/h zêdetir, ku ji 80 km/h ya antîlopên bilez zêdetir e, taybetmendiya wan a herî balkêş lezdana wan a awarte ye, ku di kêmtirî 3 saniyeyan de ji 0 heta 97 km/h digihîje. Berevajî vê, hespên polo di 3.6 saniyeyan de ji 0 heta 36 km/h lez didin.

Yek gavavêtina çîtayekî bazdayî di navbera 4 û 7 m de ye, digel ku hem dirêjahiya gavê hem jî frekans bi lezê re bi rêjeyî zêde dibin. Tevgerên stûna piştê bi awayekî girîng beşdar dibin, dirêjahiya gavê heta 76 cm dirêj dikin. Texmîn destnîşan dikin ku çîtayek di leza lûtke de dikare nêzîkî 4 gavavêtinan di saniyeyê de pêk bîne. Di dema zêdetirî nîvê dema bazdanê de, her çar lingên çîtayê di hewayê de ne, taybetmendiyek ku dirêjahiya gavê bêtir zêde dike.

Belavbûna Erdnîgarî û Jîngeh

Li rojhilat û başûrê Afrîkayê, çîta bi giranî li savanan dijî, wek Kalahari û Serengeti. Berovajî vê, li navend, bakur û rojavayê Afrîkayê, jîngeha wê ji rêzeçiyayên hişk û geliyan pêk tê. Di nav avhewaya dijwar a Saharayê de, ev cure ji çiyayên bilind hez dike, ku ji çola derdorê bêtir barînê distînin, bi vî awayî piştgiriyê didin nifûsa antîlopan. Li Îranê, çîta li erdên çolê yên çiyayî yên bi bilindahiya heta 2,000–3,000 m têne dîtin, ku barîna salane bi gelemperî di bin 100 mm de dimîne. Neşwunima serdest li van deveran ji çîçekên kêm-belavkirî pêk tê, ku bi gelemperî ji 1 m kêmtir bilind in.

Çîta ekosîstemên cihêreng dagir dike û di tercîhên jîngeha xwe de li gorî pisîkên din kêmtir bijartî xuya dike. Ew deverên ku bi nêçîra zêde, dîtina hêja, û têkiliyên kêm bi nêçîrvanên mezin re têne diyar kirin tercîh dike. Daristanên tropîkal kêm caran ji hêla vî cureyî ve têne niştecîh kirin. Dîtin li bilindahiyên ku digihîjin 4,000 m hatine tomar kirin. Jîngehek çêtirîn ji bo çîtayê dibe ku deverên vekirî yên bi hin stargehan, wekî çîçekên belavbûyî, pêk bîne, ku nêçîrkirin û şopandina nêçîrê li ser mesafeyan hêsan dike. Ev jîngeh di heman demê de xetera rûbirûbûna bi goştxwerên mezin re jî kêm dike. Nifûsa çîtayan bi gelemperî dendikên kêm nîşan dide, di navbera 0.3 û 3.0 mezinan de li ser 100 km2, nirxên ku tenê 10–30% ji yên ku ji bo piling û şêran hatine ragihandin temsîl dikin.

Qada Dîrokî

Di dîrokê de, belavbûna çîtayê di demên pêşdîrokî de li seranserê Afrîka, Asyaya Rojava û Asyaya Navîn bû. Niha, ev cure ji piraniya qada xwe ya berê hatiye qelandin. Paşve çûna nifûsa çîtaya Asyayî di dawiya salên 1800î de dest pê kir, ku bi awayekî girîng berî kêmkirina ku di bincureyên din de hatiye dîtin bû. Ji sala 2017an pê ve, çîta tenê ji sedî nehê qada xwe ya dîrokî ya Afrîkî dijîn, bi giranî di nav deverên bêparastin de. Heta nîvê sedsala 20an, belavbûna çîtayê ya Asyayî bi berfirehî ji Nîvgirava Erebî li rojava heta binkontînenta Hindistanê li rojhilat dirêj bû, heta bakurê Deryaya Aral û Deryaya Xezerê diçû. Çend sedsal berê, çîta li Hindistanê berbelav bûn, û qada wan bi ya cureyên nêçîrê yên sereke yên wekî blackbuck re li hev dihat. Lê belê, hejmara wan li Hindistanê ji sedsala 19an û pê ve bi awayekî girîng kêm bû. Tê gotin ku sê ferdên dawî yên çolê di sala 1947an de ji aliyê Maharaja Ramanuj Pratap Singh ê Surguja ve hatine kuştin. Dîtina dawî ya piştrastkirî li Hindistanê çîtayek bû ku di sala 1957an de di bîrekê de Nêzîkî Haydarabadê xeniqî.

Di nav Yekîtiya Sovyetê de, qada çîtayê deştên çolê yên Asyaya Navîn, başûrê Kazaxistanê û Trans-Qefqasya rojhilat digirt nav xwe. Di dema Serdema Navîn de, ev cure belavbûna xwe ber bi rojava ve heta Gurcistanê dirêj kir û îhtîmal e ku li deşta Kura-Aras û newala Çemê Aras a navendî heta sedsala 18an maye. Lê belê, paşê li vê herêmê ji ber paşve çûna gazelên goitered û çewisandina mirovan qeliyaye. Heta nîvê sedsala 20an, çîta wekî "hîn jî bi berfirehî, her çend bi belavbûnek kêm be jî, li seranserê herêma rojavayê Amu Darya û Deryaya Aral belav bûbû, lê bi lez û bez winda dibû" hate binavkirin.

Li Iraqê, dîtinên çîtayê di salên 1920an de li Besrayê hatine belgekirin. Berî Şerê Cîhanê yê Duyemîn, Nêzîkî 400 çîta li Îranê hebûn, ku li seranserê çol û deştên rojhilat û sînorên bi Iraqê re li rojava belav bûbûn. Nifûsa wan ji ber kêmkirina hebûna nêçîrê kêm dibû. Înîsiyatîfên Parastina Xwezayê di salên 1950an de bi serkeftî nifûsê aram kirin; lê belê, cureyên nêçîrê piştî Şoreşa Îranê ya piştî sala 1979an û Şerê Îran-Iraqê dîsa paşve çûn, ku bû sedema kêmbûnek girîng a qada dîrokî ya çîtayê li herêmê.

Di sala 1975an de, Norman Myers yekem lêkolîna nifûsên çîtayê li Afrîkaya Bin-Sahara kir, ku Nêzîkî 15,000 ferd li seranserê herêmê texmîn kir. Ev qad piraniya rojhilat û başûrê Afrîkayê digirt nav xwe, ji bilî deverên çolê yên li ser qeraxê rojavayî yê Angola û Namîbyaya niha. Di salên paşîn de, nifûsên çîtayê li seranserê herêmê piçûktir û perçebûyîtir bûne, ji ber ku jîngeha wan a xwezayî guhertinên bi awayekî girîng derbas kiriye. Herwiha, mûmyayên çîtayê yên ku dîroka wan ji 4223–127 sal berê ye, di nav pergalek şkeftê de li Erebistana Siûdî hatine dîtin.

Belavbûna Niha

Nifûsa çîtayan bi piranî li seranserê Rojhilat û Başûrê Afrîkayê tê dîtin; li Asyayê, hebûna wan bi herêmên çolê yên navendî yên Îranê ve sînorkirî ye, her çend çavdêriyên nehatine piştrastkirin di dehsalên dawî de li Afganistan, Iraq û Pakistanê hatine ragihandin. Nirxandinek sala 2016an nifûsa çîtayan a cîhanî nêzîkî 7,100 kesên gihîştî texmîn kir. Binnifûsa Îranî ji texmînek 60–100 kesî di sala 2007an de heta 43 kesî di sala 2016an de paşve çûn, ku li ser sê komên cuda di nav deverekê de ku ji 150,000 km2 (58,000 sq mi) kêmtir e li deşta navendî ya Îranê belavbûyî bûn. Nifûsa herî girîng, ku hejmara wê nêzîkî 4,000 kesî ye, bi awayekî tenik li seranserê Angola, Botswana, Mozambîk, Namîbya, Afrîkaya Başûr û Zambiyayê belavbûyî ye. Nifûsek din a nêzîkî 1,000 kesî li Kenya û Tanzanyayê dijî. Çîtayên mayî di komên piçûk, perçebûyî de hene, ku her yek ji 100 kesî kêmtir dihewîne. Bi giştî, tê bawer kirin ku ev nifûs di paşve çûnê de ne.

Ekolojî û Tevger

Çîta bi piranî çalakiya rojger nîşan didin, berevajî reqîbên wek hiyenên deqokî û şêran, ku bi piranî şevger in. Ev goştxwerên mezintir gefekê çêdikin, dikarin çîtayan bikujin û nêçîra wan desteser bikin; wekî encam, tevgera rojger a çîtayan rê li ber dûrketina nêçîrvanên mezintir di herêmên sempatrîk de vedike, mînaka wê Delta Okavango ye. Berovajî, di jîngehên ku çîta nêçîrvanên serdest in, wek zeviyên çandiniyê li Botswana û Namîbyayê, çalakiya şevger gelek caran zêde dibe. Guhertinên şevger ên bi vî rengî dibe ku di herêmên pir ziwa de çêbibin, di nav de Sahara, ku germahiyên rojger dikarin bigihîjin 43 °C (109 °F). Çerxa heyvî jî bandorê li rûtînên çîtayan dike; çalakî dibe ku di şevên heyvî de zêde bibe ji ber dîtina nêçîrê ya çêtir, her çend bi xetereyek zêde ya rastî nêçîrvanên mezintir werin. Nêçîrkirin çalakiya sereke ya rojê pêk tîne, bi demên lûtke yên ku di spêde û êvarî de çêdibin. Piştî êvarî, kom bi gelemperî di deverên giyayî yên vekirî de bêhna xwe didin. Çîta gelek caran derdora xwe ji xalên çavdêriyê yên bilind lêkolîn dikin da ku nêçîr an goştxwerên mezintir tespît bikin; tewra di dema bêhnvedanê de jî, kes erkên hişyariyê diguherînin.

Rêxistina Civakî

Çîtayî avahiyeke civakî ya nerm û aloz nîşan didin, ku li gorî cureyên din ên pisîkî, asteke bilindtir a civakîbûnê pêşkêş dikin. Dema ku kes bi gelemperî dûrî hev digirin, ew bi piranî dostane ne; lê belê, nêr dikarin bikevin nav nakokiyên herêmî an pêşbaziyan ji bo gihîştina mêyên di dema zayînê de, û ev rûbirûbûn carinan dibin sedema birîndariyeke giran an mirinê. Mê bi piranî ne-civakî ne, û têkiliyên wan bi kesên din re pir kêm in, ji bilî rûbirûbûnên bi nêran re di nav herêmên wan de an di dema demsala zêdebûnê de. Hin mê, bi gelemperî dayikên bi çêlikan an xwişk û bira, dibe ku di demên rojê de nêzîkî hev bêhna xwe bidin. Mê bi gelemperî jiyaneke bitenê derbas dikin an jî bi çêlikên xwe re di nav herêmên malê yên bêparastin de dijîn; mêyên ciwan pir caran di tevahiya jiyana xwe de nêzîkî dayikên xwe dimînin, lê belê nêrên ciwan ji herêma dayikên xwe belav dibin. Hin nêr herêman ava dikin û hevalbendiyên jiyanî çêdikin, bi hevkariyê herêmekê diparêzin da ku gihîştina mêyan herî zêde bikin—ev tevgerek e ku ji ya şêrên nêr cuda ye, yên ku bi gelemperî di nav komek taybet de zêde dibin. Bi gelemperî, hevalbendiyek ji birayên heman çêbûnê pêk tê ku piştî şîrdayînê bi hev re mane; lê belê, nêrên ku ji aliyê biyolojîk ve ne xizm in pir caran di van koman de têne yekkirin, û 30% ji endamên hevalbendiyê yên li Serengeti nêrên ne xizm in. Ger zayînek tenê yek çêlikê dirinde yê nêr hebe, ew bi gelemperî tevlî komek damezrandî dibe an jî komek piçûk bi du an sê nêrên din ên bitenê re ava dike, yên ku dibe ku herêmî bin an nebin. Nêzîkî 40% ji nêrên li Çola Kalahari bitenê dijîn.

Di nav hevalbendiyekê de, çîtayên nêr tevgerên hevalbendiyê nîşan didin, di nav de paqijkirina hevdu û dengdan ji bo dîtina endamên winda; lê belê, nêrên ne xizm dibe ku di destpêkê de dema tevlî komê dibin rastî hin berxwedanê bên. Hemî endamên hevalbendiyê bi gelemperî gihîştina wekhev ji nêçîrê re di dema nêçîrên komî de û dibe ku ji mêyên ku dikevin herêma wan re jî parve dikin. Dema ku hevalbendî bi gelemperî îhtîmala rûbirûbûn û ewlekirina mêyan ji bo zêdebûnê zêde dikin, mezinahiya wan a mezintir li gorî nêrên bitenê vexwarina çavkaniyan a mezintir hewce dike. Lêkolînek di sala 1987an de eşkere kir ku nêrên bitenê û yên komî xwedî îhtîmaleke berawirdî ne ji bo rûbirûbûna mêyan, lê belê nêrên di nav hevalbendiyan de tenduristiya bilindtir û rêjeyên jiyanê yên zêdekirî li gorî hevpîşeyên xwe yên bitenê nîşan didin. Herwiha, çîtayên nêr xuya dikin ku li hember çêlikên ku ji aliyê biyolojîk ve ne xizmên wan in, ji cureyên din ên pisîkî toleranseke mezintir nîşan didin, û her piştrastiya îdîakirî ya kuştina çêlikan wekî ne-diyar tê hesibandin.

Herêmên Malê û Dînamîkên Herêmî

Çîtayên mê bi gelemperî li gorî nêran xwedî qadên jiyanê yên berfirehtir in. Ev mê bi gelemperî li seranserê deverên berfireh belav dibin da ku nêçîrê bikin; lê belê, tevgera wan a koçber kêm dibe û qada wan a gerok teng dibe dema ku di nav herêmekê de hebûna nêçîrê zêde be. Pîvanên qada wan a jiyanê rasterast bi belavbûna cîhî ya cureyên nêçîrê ve girêdayî ne. Mînak, li navenda Namîbyayê, ku cureyên nêçîrê bi berfirehî belav bûne, qadên jiyanê 554–7,063 km2 (214–2,727 sq mi) digirin. Berovajî, di nav daristanên Rezerva Lîstikê ya Phinda de, qadên jiyanê 34–157 km2 (13–61 sq mi) dipîvin. Çîta dikarin di lêgerîna xwarinê de li ser bejahiyê mesafeyên girîng derbas bikin; lêkolînek ku li Çola Kalahariyê hat kirin, rojane bi navînî nêzîkî 11 km (6.8 mi) cîhguherîn û leza meşê di navbera 2.5 û 3.8 km/h (1.6 û 2.4 mph) de tomar kir.

Çîtayên nêr bi gelemperî ji mêyan kêmtir tevgera koçber nîşan didin; pir caran, nêrên di nav hevalbendiyan de, û carinan nêrên bitenê yên ku ji hevalbendiyan dûr in, qadên jiyanê ava dikin. Biryara nêran ku li herêman bi cih bibin an jî li seranserê deverên berfireh belav bibin da ku qadên jiyanê ava bikin, di serî de bi tevgerên mêyan ve girêdayî ye. Herêmparêzî bi taybetî dema ku mê şêwazên cihwar ên zêdetir nîşan didin tê tercîh kirin, ev merc di herêmên ku nêçîr zêde ye de hêsantir tê bidestxistin. Hin nêr, ku wekî 'gerok' têne binavkirin, li gorî hebûna mêyan di navbera herêmparêzî û koçberiyê de diguherin. Lêkolînek sala 1987'an destnîşan kir ku tevgera herêmparêzî ji hêla mezinahî û temenê nêran, û her weha kompozîsyona hevalbendiya wan ve hatibû bandor kirin. Qadên jiyanê yên gerokan li Serengeti bi navînî 777 km2 (300 sq mi) û li navenda Namîbyayê 1,464 km2 (565 sq mi) bûn. Herêmên ku di Parka Neteweyî ya Kruger de hatine dîtin pir piçûktir bûn; mînak, hevalbendiyek ji sê nêran herêmek bi qasî 126 km4 (49 sq mi) dagir kiribû, dema ku herêma nêrekî bitenê 195 km§67§ (75 sq mi) dipîva. Dema ku mêyek dikeve herêmekê, nêr wê dorpêç dikin; ger ew hewl bide ku derkeve, nêr dikarin wê bixwin an jî lê bixin. Bi gelemperî, mê nikare bi serê xwe bireve; nêr di dawiyê de dema ku eleqeya wan kêm dibe diçin. Ew dikarin cîhê ku ew lê razayî ye bi bîhnê vekolînin da ku rewşa wê ya estrusê diyar bikin.

Şêwazên Ragihandinê

Çîta wekî pisîkîyek pir dengdar tê nasîn, xwedî repertuarek berfireh a bang û dengan e, ku gelek ji wan di derbarê taybetmendiyên wan ên akustîk û çarçoveyên fonksiyonel de lêkolînên berfireh derbas kirine. Taybetmendiyên dengî, bi taybetî mekanîzmayên hilberîna wan, pir caran ji yên ku di cureyên din ên pisîkî de têne dîtin cuda dibin. Mînak, lêkolînek destnîşan kir ku derxistina nefesê di çîtayan de dengekî bilindtir ji kişandina nefesê çêdike, ev cudahî di pisîkên malê de nehatiye dîtin. Beşa jêrîn çend dengên hevpar ên ku di çîtayan de têne dîtin destnîşan dike:

Bêhn rêbazeke din a sereke ya ragihandinê ye. Nêr gelek caran dûvikên xwe bilind dikin da ku mîzê li ser nîşanên berbiçav ên wekî qurmên daran, stûnan, an keviran birijînin; çîtayên din paşê van nîşanan lêkolîn dikin û tevgerê dubare dikin. Her çend mê jî nîşankirinê dikin, çalakiya wan ji ya nêran kêmtir berbiçav e. Mêyên di dema estrusê de nîşankirina mîzê ya lûtke nîşan didin, û derziyên wan dikarin nêrên dûr bikişînin. Li Botswana, cotkar bi berbelavî çîtayan digirin da ku heywanên xwe biparêzin bi danîna xefikan li cihên nîşankirî; dengên çîtayekî ku ketiye xefikê, bi awayekî paradoksî, dikarin çîtayên din bikişînin ser wî cihî. Lêkolînek bi kamerayên xefikê li cihên nîşankirina bêhnê li bakurê navendî yê Namîbyayê eşkere kir ku çîta li van cihan ji pilingan gelek caran zêdetir defet dikin. Nîşanên destdanî û dîtbarî jî wekî mekanîzmayên sînyalê di nav çîtayan de kar dikin. Têkiliyên civakî bi gelemperî bêhnkirina hevdu ya dev, anus û organên zayendî dihewînin. Kes bi hevdu re paqijiyê dikin, rûyên hevdu dimêjin, û rûkên xwe li hev dixin. Lêbelê, ew kêm caran xwe li hev didin an jî kêlekên xwe li hev dixin. Rêzikên hêsir ên taybet ên li ser rû dikarin îfadeyan di nêzîkbûnê de bi zelalî diyar bikin. Dibe ku dayik zengilên sivik û tarî yên li ser dûvikên xwe bikar bînin da ku sînyalê bidin cewrikên xwe ku li pey wan biçin.

Xwarin û Stratejiyên Nêçîrê

Wekî goştxwer, çîta bi giranî nêçîrê heywanên piçûk heta navgîn dike, bi gelemperî giraniya wan di navbera 20 û 60 kg (44 heta 132 lb) de ye, her çend piraniya kuştinan di bin 40 kg (88 lb) de ne. Ungulatên navgîn-mezin pêkhateya sereke ya xwarinê li herêmên cûda pêk tînin. Mînak, xezalên Dama û Dorcas li Saharayê nêçîrên sereke ne, impala li daristanên rojhilat û başûrê Afrîkayê, springbok li savanên ziwa yên başûr, û xezalên Thomson li Serengeti. Antîlopên piçûktir, wekî duikerê berbelav, gelek caran li Kalahariya başûr têne nêçîr kirin. Her çend ungulatên mezintir bi gelemperî têne dûrxistin jî, lêkolînek li Rezerva Lîstikê ya Phinda nyala, ku nêrên wan nêzîkî 120 kg (260 lb) giran in, wekî nêçîrek girîng destnîşan kir. Li Namîbyayê, çîta nêçîrvanên berbiçav ên heywanan in. Mînakên awarte li Parka Neteweyî ya Kruger tomarên çîtayan ên nêçîrkirina du cewrikên zîrafê û du cewrikên bizonên Poz dihewînin. Xwarina çîtayê Asyayî çinkara, kerguhê çolê, xezala goiterî, urial, bizinên kovî, û heywanan dihewîne; di dîrokê de, çîta li Hindistanê bi giranî nêçîrê blackbuck dikirin.

Hilbijartina nêçîrê û karîgeriya nêçîrê ji hêla çend faktoran ve têne bandor kirin, di nav de temen û zayenda çîtayê, hejmara kesên ku beşdarî nêçîrê dibin, û hişyariya nêçîrê. Bi gelemperî, tenê hevpeymanên nêr an dayikên bi cewrikan hewl didin ku nêçîrên mezintir bixin bin kontrola xwe, digel ku dayik û cewrik gelek caran van heywanan dikin armanc. Nêçîrên ku li qiraxa keriyê ne armancên berbelav in, lê kesên hişyar ên ku bi lez bertek nîşan didin dema çîtayekê dibînin bi gelemperî têne dûrxistin.

Çîta wekî nêçîrvanekî şopîner ê mînak tê nasîn, bi giranî di demên rojê de çalak e, çalakiya wê ya herî zêde di spêde û êvarî de tê dîtin, da ku ji dirindeyên mezin, bi giranî şevger ên wekî şêran bireve. Çîtayên ku li Saharayê û Maasai Mara ya Kenyayê dijîn, bernameya xwe ya nêçîrê li gorî demên piştî rojavabûnê lihevhatin dikin da ku bandorên germahiyên bilind kêm bikin. Van pisîkan ji bo nêçîrê xwe dispêrin dîtina xwe ya tûj, nêçîrê ji cihên bilind an jî şaxên daran ên nizm digerin. Çîta dikare bêyî ku bê dîtin heta nêzîkî 60–70 m (200–230 ft) nêzîkî nêçîrê bibe berî ku dest bi bazdanê bike. Wekî din, ew dikarin taktîkên şopandinê di nav stargehê de bikar bînin, dûrahiyê heta 30 m kêm bikin. Di dema şopandinê de, çîta helwestek qismen xwar digire, serê xwe di bin asta milan de digire, bi zanebûn tevdigere û car caran disekine. Li cihên ku stargeh kêm e, dûrahiya nêzîkbûnê dikare heta 200 m (660 ft) dirêj bibe berî ku şopandin dest pê bike. Dîtina zû ji hêla nêçîrê ve dikare bibe sedema terkkirina şopandinê. Demjimêra navînî ya şopandinê 37.9 çirke ye. Lêkolînek sala 2013-an dirêjahiya navînî ya şopandinê 173 m (568 ft) ragihand, digel ku bazdana herî dirêj a tomarkirî 559 m (1,834 ft) bû. Ji bo ku nêçîrê bixe bin kontrola xwe, çîta neynûkên xwe yên pêşîn ên tûj û baş pêşketî bikar tînin da ku di dema şopandina bi lez de ling an qûna armancê bigirin, bi vî awayî wê bêîstîkrar dikin û dibin sedema ketinê, ku dihêle çîta bikeve ser wê. Ketinek ku di dema şopandinek bi lez û bez de çêdibe dikare bibe sedema lêketinek giran, dibe ku bibe sedema şikestinên lingan di nêçîrê de.

Piştî ku nêçîra xwe digihîne, çîta şopandina nêzîk didomîne dema ku nêçîr 3–4 tevgerên zîgzag ên dûrketinê pêk tîne; heke van hewldanan têk biçin, girtin çêdibe. Ji bo nêçîra mezin, çîta gezikek xeniqandinê li qirikê bikar tîne, girtina xwe nêzîkî 5 deqîqeyan didomîne heta ku nêçîr dev ji têkoşînê berde. Nêçîra piçûktir bi gezikek li pişta stûyê an serî tê kuştin. Çîta rêjeyek serkeftina nêçîrê ya giştî nîşan didin ku di navbera 25% û 40% de ye. Piştî nêçîrek serkeftî, çîta bi gelemperî nêçîra xwe dikişînin ber bi cîhek veşartî, wekî nêzîkî çolek an di binê darekê de. Di nebûna stargehek têr de, nêçîr bi navînî 64.5 m (212 ft) ji cîhê kuştina destpêkê têne veguheztin; yek bûyerek tomarkirî kesekî ku nêçîrek ji bo 712 m (2,336 ft) dikişand tê de bû. Mîna pisîkên din, çîta westandina piştî kuştinê diceribînin, li kêleka laş disekinin û ji bo 20–30 deqîqeyan bêhna xwe didin, demjimêrek ku bi 15–40 deqîqeyên ku di şêran de tê dîtin re berawirdî ye. Di heman demê de, çîtayên nêzîk ên ku di nêçîrê de nehatine beşdar kirin dikarin tavilê dest bi xwarinê bikin. Xwarina komî ya nêçîrekê bi gelemperî aştiyane ye, her çend dengên piçûk û qîrîn dikarin çêbibin. Çîta dikarin mîqdarên mezin ên xwarinê bixwin; mînak, kesekî li Parka Neteweyî ya Etosha, Namîbya, di nav du saetan de 10 kg (22 lb) xwarin xwar. Lêbelê, vexwarina rojane bi gelemperî nêzîkî 4 kg (8.8 lb) goşt e. Dayikên bi cûkan di dema xwarinê de hişyariyek zêde nîşan didin, pir caran disekinin da ku derdora xwe ji bo nêçîrvan û paqijkerên potansiyel kontrol bikin yên ku dibe ku hewl bidin nêçîrê bistînin.

Çîta serê xwe alî-bi-alî dihejînin û diranên xwe yên karnasiyal ên mîna kêrê bi kar tînin da ku goştê biqetînin, ku paşê bêyî cûtina zêde tê daqurtandin. Xwarin bi gelemperî ji pişta paşîn dest pê dike, li wir tevîn herî nerm in, û paşê ber bi zik û stûyê piştê ve diçe. Qefesên singê ji serê wan ve tên cûtin, lê belê ling di dema xwarinê de bi gelemperî nayên perçekirin. Heta ku Nêçîr bi awayekî awarte ne piçûk be, Skelet bi gelemperî bi piranî saxlem dimîne. Çîta 9–14% ji Nêçîrên xwe ji Nêçîrvanên mezintir û bihêztir re winda dikin. Berevajî kûçikên kovî yên Afrîkî, çîta Berxwedanî nîşan didin ku 25% ji Nêçîrên xwe winda bikin, tenê 4 demjimêran nêçîra rojane hewce dikin da ku Enerjîya xerckirî telafî bikin; şopandinên wan ên bilez û kurt-demî nermbûna Enerjîyê peyda dikin. Nêr û mêyên Bitenê pêşî li xwarina bilez a Nêçîrên xwe digirin, lê belê dayikên bi çêlikan re bêtir dem ji bo hişyariyê vediqetînin, dema ku Çêlikên wan dixwin, hawîrdora xwe dişopînin. Bûyerên ku çîta cesedên ku wan nêçîr nekirine dixwin, hatine belgekirin, di nav de yek Çavdêrîya dayikek û sê çêlikên wê yên 15 mehî ku Nêçîrek ji hîyenayek Bitenê ya deqdeqî bi dest xistine.

Çîta rêjeya serkeftina nêçîrê ya berawirdî bilindtir ji çend Nêçîrvanên din nîşan dide. Mînak, li Serengeti, rêjeya serkeftina wê ya nêçîra xezalên Thomson 70% e, ku Bi awayekî girîng ji ya kûçikê kovî yê Afrîkî (57%), hîyenaya deqdeqî (33%), û şêr (26%) zêdetir e. Bi heman rengî, li Delta Okavango, rêjeya serkeftina çîta ya nêçîra impala 26% e, li gorî 15.5% ya kûçikê kovî yê Afrîkî. Li Parka Neteweyî ya Kruger, çîta ji bo impalayan rêjeya serkeftinê ya 20.7% bi dest dixe, ku ji 16% ya pilingê zêdetir e.

Zêdebûn û Çerxa Jiyanê

Çîta çalakiya Zêdebûnê ya salane nîşan didin; mê polyestrous û ovulatorên teşwîqkirî ne, bi Çerxa estrousê ya navîn ku 12 rojan dom dike, her çend ev dem dikare ji sê rojan Heta mehekê be. Çêbûna wan a yekem bi gelemperî di navbera du û sê saliya wan de çêdibe, û ducanîbûna paşîn 17 Heta 20 meh piştî zayînê gengaz e, an jî zûtir ger tevahiya çêlikan winda bibin. Di hawîrdorên girtî de, nêr dikarin berî ku bigihîjin du saliya xwe Zêdebûnê bikin; Lê belê, di çolê de, ev dibe ku Heta ku nêrek Herêmekê ava bike were paşxistin. Lêkolînek ku di sala 2007an de hat kirin têkiliyek di navbera Derketina Zêdebûnê ya bilind di destpêka jiyanê de di mêyan de û dirêjahiya jiyanê ya kêmkirî de eşkere kir, ku têkiliyek berevajî di navbera serkeftina Zêdebûnê ya jiyanî û dirêjahiya jiyanê de pêşniyar dike.

Çîtayên nêr tevgera nîşankirina bi mîzê tundtir dikin dema ku mêyeke nêzî wan dikeve dema estrusê. Nêr, tevî yên di nav hevalbendiyan de, tevlî pevçûnên êrîşkar dibin da ku bigihîjin mafê cotbûnê bi mêyê re. Bi gelemperî, nêrek serdestiyê saz dike û bi mêyê re cot dibe, her çend polîandrî (cotbûna bi çend nêran re) jî dikare rû bide. Cotbûn bi nêzîkbûna nêr li mêya razayî dest pê dike, gelek caran bi dengên çîrîn, xurîn an qîrînê ji her du kesan ve tê pê re. Ti rîtuelên cotbûnê yên berbiçav berî cotbûnê nîn in; nêr tavilê stûyê mêyê digire û cotbûnê dide destpêkirin. Piştî çalakiya destpêkê, cot ji hev vediqete lê ji bo cotbûnên din dîsa dicivin, ku rojê sê heta pênc caran di nav du heta sê rojên paşîn de çêdibin, berî ku di encamê de ji hev veqetin.

Piştî dema ducaniyê ya nêzîkî sê mehan, çêlikek ji şeş heta heşt Çêlikên Dirinde tê jidayikbûn, her çend çêlikên sê heta çar Çêlikên Dirinde gelek caran zêdetir têne dîtin. Çêlikên çîtayan bi gelemperî li gorî yên piraniya cureyên din ên pisîkan mezintir in. Zayîn di navberên 20–25 deqîqeyan de di nav cihên veşartî de, wek Neşwunima qelebalix, çêdibe. Çêlikên Dirinde di dema jidayikbûnê de altricial in, bi çavên girtî ne, û di navbera çar û 11 rojan de piştî jidayikbûnê çavên wan vedibin. Çêlikên Dirinde yên nûbûyî dibe ku tifkirinê nîşan bidin û dengên nerm ên xurînê derdixin, û di du hefteyan de dest bi meşê dikin. Stû, mil û pişta wan bi porê dirêj, şîn-gewr bi qelebalixî pêçandî ne, ku wek Kiras tê binavkirin û xuyangek taybet a mîna mohawkê dide; ev Pêş bi pêş ve diweşe dema çîta mezin dibe. Lêkolînek pêşniyar kir ku ev porê stûyê dişibe xuyangekî porsûka hingiv, dibe ku wek Formek kamuflajê li hember êrîşên porsûkên hingiv an nêçîrvanên din ên ku bi gelemperî ji wan dûr dikevin, xizmet bike.

Ji bo du mehên destpêkê, dayik Çêlikên Dirinde xwe di nav Neşwunima qelebalix de vedişêrin û di demjimêrên serê sibehê de wan şîr didin. Di vê dema krîtîk de, dayik hişyariyek zêde nîşan dide, di nav 1 km (0.62 mi) ji Şkeftê de dimîne, bi rêkûpêk serdana Çêlikên xwe dike, her pênc heta şeş rojan wan bar dike, û piştî êvarê bi wan re dimîne. Tevî hewldanan ji bo kêmkirina aciziyê, dayik bi gelemperî nikare çêlikên xwe bi bandor li hember nêçîrvanan biparêze. Nêçîrkirin sedema sereke ya mirina Çêlikên Dirinde ye; bi taybetî, 58.3% ji mirinên Çêlikên Dirinde li Serengeti û 88.9% li Parka Sînorî ya Kgalagadi ji nêçîrvanan re hatin veqetandin. Sedemên din ên mirinê birçîbûnê dihewînin ku ji ber terkkirina dayikê çêdibe, şewatên daristanan, û pneumonia ji ber rûbirûbûna Rewşa Hewayê nebaş. Dirêjahiya Nifşê ji bo çîtayan şeş sal e. Rêjeyên giştî yên Jiyanê yên ciwanan ji bo çîtayan li Parka Sînorî ya Kgalagadi 35.7% û li Çola Kalahari 34.3% têne tomar kirin. Ji bo berawirdkirinê, pilingên li Rezerva Nêçîrê ya Sabi Sand rêjeyek Jiyanê ya ciwanan a 37% nîşan didin; ev rêjeya bilind a mirina ciwanan xuya dike ku pêkhateyek bingehîn ji dînamîkên Nifûsê di nav cureyên nêçîrvan de ye.

Nêzîkî du mehî, çêlikên dirinde dest bi derketina holê ji şkeftê dikin, û di tevgerên diya xwe de bi wê re ne. Di vê qonaxê de, şîrdana dayikê kêm dibe, û dayik xwarina hişk dide çêlikan; di destpêkê de, ew ji keriyên mirî ditirsin lê gav bi gav fêrî xwarina wan dibin. Dibe ku çêlikên dirinde dengê 'purr' derxînin dema ku dayik piştî xwarinê wan paqij dike. Bi gelemperî, ji şîr veqetandin di navbera çar û şeş mehî de pêk tê. Ji bo pêşxistina jêhatîbûna nêçîrê, dayik nêçîra zindî digire û berî çêlikên xwe berdide. Lîstika çêlikên dirinde bazdan, xwe veşartin, avêtin ser, û têkoşînê dihewîne, ku jêhatîbûnek girîng nîşan dide; ev êrîşên simulasyonî kêm caran kujer in. Lîstikek wusa beşdarî zêdekirina jêhatîbûna girtinê di çêlikan de dibe, her çend kapasîteya wan a xwe veşartin û xwe nixumandinê dibe ku bi van çalakiyan pêşveçûnek girîng nîşan nede.

Çêlikên çîtayê, ji şeş mehî ve, hewl didin ku nêçîrên piçûktir bigirin, wek kerguh û xezalên ciwan. Lê belê, dibe ku ew heta nêzîkî 15 mehî nikaribin bi serxwebûnî nêçîrên serketî bikin. Çêlik bi gelemperî di dora 20 mehî de digihîjin serxwebûnê, û di wê demê de dibe ku dayikên wan çerxek nû ya zayînê dest pê kiribin. Komên xwişk û birayan gelek caran çend mehên din jî bi hev re dimînin berî ku belav bibin. Çêlikên mêlîk meyl dikin ku nêzîkî herêmên dayikên xwe bimînin, lê nêr bi gelemperî li ser dûrên mezintir belav dibin. Di çolê de, çîtayên mêlîk temenek 14 heta 15 salan nîşan didin, û kapasîteya wan a zayînê bi gelemperî di 12 saliya xwe de diqede; nêr bi gelemperî heta deh salan dijîn.

Pêşbazî

Di nav ekosîstema Serengeti de, çîtay ji nêzîkî 4% ji nêçîrên xwe yên serketî ji hiyenên deqdar winda dikin. Çîtay kêm caran hewl didin ku nêçîrên xwe ji goştxwerên mezintir bi dengên êrîşkar û avêtinan biparêzin; lê belê, heke nêçîrvanê mezintir israr bike, ew bi gelemperî paşve dikişin.

Li Îranê, çêr ji bo çavkaniyên nêçîrê yên hevpar, wek çînkara, bizina çiyayî ya bezoar û uryal, bi pilingan re dikevin têkiliyên reqabetê. Çavdêriyên li Herêma Parastî ya Bafqê diyar dikin ku çêr bi karanîna bilindahiyên nizm hevdîtinên xwe yên bi pilingan re kêm dikin, her çend di dema lêkolînê de bûyerek belgekirî ya ku çêrek ji aliyê pilingek ve hatiye kuştin qewimî. Hatiye belgekirin ku çêrên dayik pilingên ku ji bo cûcikên wan xeterek in dûr dixin, û tê zanîn ku çêrên nêr ên mezin pilingan li ser dûrên dirêj dişopînin. Li bakurê navendî yê Namîbyayê, 34% ji cihên nîşankirina bîhnê yên hatine nasîn ji aliyê çêr û pilingan ve bi hev re hatine bikaranîn; lê belê, têkiliya rasterast bi dabeşkirina demkî tê kêmkirin, digel ku çêr di demên şevger de serdana van cihan dikin û piling di sibehê de. Berevajî kûçikên kovî yên Afrîkî, qelebalixiya nifûsa çêran di nav herêmek diyarkirî de meyl heye ku aram bimîne, tewra di nav zêdebûna qelebalixiya şêran de jî, tevî xetera zêde ya mirina ciwanan. Ev berxwedanî îhtîmal e ku ji ber tevgera wan a bi piranî bitenê û hebûna wan a nediyar be, ku dibe ku tespîtkirina wan ji aliyê nêçîrvanên mezin ve kêm bike.

Bûyerek yekane ya belgekirî heye ku çêrek tevgera nêçîrê ya hevkariyê bi çeqelên piştsiyah re nîşan dide da ku nêçîrê bixe bin kontrola xwe.

Xeter

Çêr ji gelek faktoran rûbirûyê xeteran dibe, di nav de windabûna jîngehê û perçebûna nifûsê. Sedemên sereke yên windabûna jîngehê berfirehbûna bikaranîna axê ya bazirganî vedihewînin, wek pêşketina çandiniyê û çalakiyên pîşesaziyê. Ev xirabûn ji aliyê pêvajoyên ekolojîk ve tê xirabtir kirin, wek dagirkirina Rwekên darîn, ku pirsgirêkek berbelav e li başûrê Afrîkayê. Herwiha, ev cure bi eşkere hewcedarî bi herêmên berfireh ji bo jiyanê ye, wek ku ji aliyê qelebalixiya nifûsa wê ya bi xwezayî kêm ve tê îsbat kirin. Xeterên din ên girîng kêmbûna nêçîrê û pevçûnên bi cureyên din re vedihewînin, bi taybetî mirovan û goştxwerên mezin. Çêr dema ku bi piling re tê berawird kirin, kapasîteyek berawirdî kêm ji bo hevjiyanê bi nifûsa mirovan re nîşan dide. Ji ber ku 76% ji qada wê ji axa neparastî pêk tê, çêr bi gelemperî ji aliyê cotkar û şivanên ku dixwazin heywanên xwe biparêzin ve dibin hedef, bi taybetî li Namîbyayê. Bazirganiya jiyana kovî ya neqanûnî û qaçaxçîtî li hin herêman, wek Etiyopyayê, pirsgirêkên din temsîl dikin. Rapor destnîşan dikin ku hin komên xwecihî, di nav de gelê Maasai li Tanzanyayê, di dîrokê de çermên çêran di merasîmên xwe de bikar anîne. Mirina li ser rêyan li herêmên ku pêşketina binesaziyê, bi taybetî rê, di nav jîngehên xwezayî an herêmên parastî re derbas dibe, xeterek e; bûyerên belgekirî yên çêrên ku li ser rêyan hatine kuştin li Kalmand, Parka Neteweyî ya Touran, û Bafq li Îranê qewimîne. Guherbarîya genetîkî ya kêm çêran ji nexweşiyan re bêtir hesas dike; lê belê, xetera giştî ya ji nexweşiyên vegirtinê dibe ku sînordar be ji ber qelebalixiya nifûsa wan a kêm, ku bi xwezayî îhtîmala vegirtina berbelav kêm dike.

Parastina Xwezayê

Çêrge di Lîsteya Sor a IUCN de wekî "Zararbar" tê dabeşkirin û di Pêveka I ya Peymana Parastina Cureyên Koçber ên Jiyana Kovî de, herwiha di Pêveka I ya Peymana Bazirganiya Navneteweyî ya Cureyên Di Xetereyê De yên Fauna û Flora Kovî de cih digire. Herwiha, Qanûna Cureyên Di Xetereyê De, çêrgeyê wekî "Di Xetereyê De" destnîşan dike.

Li Afrîkayê

Beriya salên 1970an, li Afrîkayê çêrge û cureyên din ên goştxwer bi rêkûpêk dihatin kuştin da ku heywanên kedî werin parastin. Piştre, têgihiştinek pêşkeftî ya Ekolojîya çêrgeyan derket holê, ku bû sedema zêdebûna fikarên li ser kêmkirina hejmara wan. Di sala 1971an de, Navenda Çêrge û Jiyana Kovî ya De Wildt li Afrîkaya Başûr hate damezrandin, ku lênêrînê ji çêrgeyên kovî yên ku pir caran ji aliyê cotkarên Namîbyayî ve dihatin girtin an birîndar kirin, pêşkêş dikir. Heta sala 1987an, yekemîn însiyatîfa lêkolînê ya girîng ku armanca wê destnîşankirina stratejiyên Parastina Xwezayê ya çêrgeyan bû, dest pê kiribû. Fona Parastina Çêrgeyan, ku di sala 1990an de li Namîbyayê hate damezrandin, hewlên xwe ji bo lêkolînên zeviyê û pêşxistina perwerdehiya gerdûnî ya derbarê çêrgeyan de terxan kir. Ev rêxistin li Otjiwarongo Laboratuvarek genetîkî ya çêrgeyan a Bêhempa bi rê ve dibe. Herwiha, însiyatîfa "Bushblok" bi rêkûpêk Jîngehê bi rêya tenikkirina daristanan û bikaranîna Biyogirseyê vedigerîne. Piştre, gelek Bernameyên Parastina Xwezayê yên din ên taybetî yên çêrgeyan hatine damezrandin, di nav de Cheetah Outreach li Afrîkaya Başûr.

Kargeha Plana Çalakiya Gerdûnî ya Çêrgeyan a sala 2002an, pêwîstiya lêkolînek berfireh û berbelav a hejmara çêrgeyên kovî destnîşan kir da ku deverên Parastina Xwezayê yên girîng werin nasîn û bi rêya Bernameyên perwerdehiyê hişyarî were zêdekirin. Di sala 2007an de, Bernameya Parastina Xwezayê ya Berfireh ji bo Çêrge û Kûçikên Kovî yên Afrîkî wekî hewldanek hevkar hate destpêkirin, ku Koma Pisporên Pisîk û Kûçikan a IUCN, Civata Parastina Jiyana Kovî, û Civata Zoolojîk a Londonê tê de bûn. Piştre, çarçoveyên Parastina Xwezayê yên neteweyî ji bo gelek neteweyên Afrîkî hatine formulekirin. Heta sala 2014an, Komîteya Daîmî ya CITES bi fermî çêrgeyê wekî "Cureyek pêşîn" Di nav de stratejiyên xwe yên bakur-rojhilatê Afrîkayê yên ku armanca wan têkoşîna li dijî bazirganiya Jiyana Kovî ye, destnîşan kir.

Di sala 2017an de, çêrge bi serkeftî li Malawiyê ji nû ve hatin bicihkirin.

Li Asyayê

Di sala 2001an de, hikûmeta Îranê hewldanek hevkar bi CCF, IUCN, Panthera Corporation, Bernameya Pêşketinê ya Neteweyên Yekbûyî, û Civata Parastina Jiyana Kovî re li ser Projeya Parastina Xwezayê ya Çêrgeya Asyayî (CACP) da destpêkirin, ku armanca wê parastina Jîngeha xwezayî ya çêrgeya Asyayî û Cureyên wê yên Nêçîrê bû. Piştre, di sala 2004an de, Navenda Îranî ji bo Pêşketina Domdar (CENESTA) kargehek navneteweyî organîze kir da ku bi aliyên peywendîdar ên herêmî re li ser stratejiyên Parastina Xwezayê nîqaş bike. Di sala 2006an de, Îranê bi fermî 31ê Tebaxê wekî Roja Neteweyî ya Çêrgeyan destnîşan kir. Civîna Plansaziya Stratejîk a Çêrgeyan a Îranî ya sala 2010an, bû sedema formulekirina planek Parastina Xwezayê ya pênc-salî bi taybetî ji bo çêrgeyên Asyayî. Qonaxa II ya CACP di sala 2009an de hate pêkanîn, û Qonaxa sêyemîn di sala 2018an de dihat amadekirin.

Di destpêka salên 2000î de, lêkolînerên li Navenda Biyolojiya Şaneyî û Molekuler (Hyderabad) pêşniyarek pêşkêş kirin ku çîtayên Asyayî yên ji Îranê klon bikin ji bo ji nû ve destpêkirina wan li Hindistanê; lê belê, ev pêşniyar ji aliyê Îranê ve hat redkirin. Paşê, di îlona 2009an de, Wezîrê Jîngeh û Daristanan, Weqfa Jiyana Kovî ya Hindistanê û Enstîtuya Jiyana Kovî ya Hindistanê bi nirxandina gengaziya îtxalkirina çîtayên Afrîkî bo Hindistanê peywirdar kir. Stargeha Jiyana Kovî ya Kuno û Stargeha Jiyana Kovî ya Nauradehi wekî cihên potansiyel ên ji nû ve destpêkirina çîtayan hatin pêşniyar kirin ji ber ku tîrêjiya nêçîrê wan zêde bû. Lê belê, planên ji nû ve destpêkirinê di gulana 2012an de ji aliyê Dadgeha Bilind a Hindistanê ve hatin rawestandin, ji ber nakokiyek siyasî û gumanên li ser danasîna cureyek ne-Xwecihî li welêt. Rexnegiran îdia kirin ku ev însiyatîf ne "dozek tevgera bi qestî ya organîzmayekê bo beşek ji qada wê ya Xwecihî" bû. Di 28ê çileya paşîn a 2020an de, Dadgeha Bilind destûr da hikûmeta navendî ku bi awayekî ceribandinî çîtayan bîne Jîngehek Hindî ya guncaw da ku adaptasyona wan binirxîne. Di sala 2020an de, Hindistanê wekî beşek ji Projeya Çîtayê, bîranînameyek lihevkirinê bi Namîbyayê re fermî kir. Di tîrmeha 2022an de, daxuyaniyekê veguhestina heşt çîtayan ji Namîbyayê bo Hindistanê di meha tebaxê de piştrast kir. Ev heşt çîta paşê di 17ê îlona 2022an de li Parka Neteweyî ya Kuno hatin berdan. Piştî danasîna wan, çîtayan 17 cêwî anîn. Lê belê, heta îlona 2024an, heşt çîtayên mezin û çar cêwî mixabin mirine.

Têkiliya bi Mirovan re

Kedîkirin

Çîta ji demên Kevnar ve bi hêsanî ji aliyê Arîstokrasiyê ve hatiye kedîkirin. Nîgarên hunerî yên herî Kevnar ên çîtayan ên ku têne zanîn, ji Şkefta Chauvet a li Fransayê ne, ku dîroka wan di navbera 32,000 û 26,000 BZ de ye. Dîroknasên wekî Heinz Friederichs û Burchard Brentjes pêşniyar dikin ku çîta Di destpêkê de li Sumerê hatiye kedîkirin, û ev pratîk paşê li seranserê Afrîkaya navendî û bakur belav bûye berî ku bigihîje Hindistanê. Ev Hîpotez bi giranî ji aliyê Piştrastên wêneyî ve tê piştgirîkirin, di nav de mohrek Sumerî ya Nêzîkî c. 3000 BZ, ku heywanek lingdirêj û bi zincîr nîşan dide, û ev yek dibe sedema spekulasyonê ku Sumer cîhê sereke yê kedîkirina çîtayan bûye. Lê belê, Thomas Allsen îdia dike ku heywana nîşankirî dibe ku kûçeyek mezin be. Berovajî, dîroknasên din, di nav de Frederick Zeuner, pêşniyar dikin ku Misiriyên Kevnar yekem bûn ku çîtayan kedî kirin, û ji wan ev pratîk Hêdî hêdî ber bi Asyaya navendî, Îran û Hindistanê ve belav bû.

Berevajî, teoriyên derbarê kedîkirina çîtayan li Misrê zexmtir in û çarçoveyên demkî yên taybet di nav xwe de dihewînin. Mafdet, xwedavendeke Kevnar a Misrê ku di dema Xanedana Yekem (3100–2900 BZ) de dihat perestin, carinan di formek çîtayê de dihat nîşandan. Misriyên Kevnar bawer dikirin ku çîta giyanên fîrewnên mirî digihînin. Relîfên di nav kompleksa perestgeha Deir el-Bahari de sefera vedîtinê ya Misrê ya ber bi Welatê Puntê ve di dema serweriya Hatshepsut (1507–1458 BZ) de belge dikin, ku bi tiştên cûrbecûr, di nav de heywanên ku wekî "panter" dihatin binavkirin, vegeriya. Di dema Qraliyeta Nû (sedsalên 16an heta 11an BZ) de, çîta bi gelemperî ji hêla arîstokrasiyê ve wekî heywanên kedî dihatin girtin, yên ku stûxwar û bendên xemilandî li wan dikirin. Kevirên neqşkirî yên ku çîtayan nîşan didin, yên ku ji 2000 heta 6000 sal berê ne, li Twyfelfontein hatine dîtin; lê belê, piştrastên din ên sînorkirî derbarê kedîkirina çîtayan an pisîkên din li başûrê Afrîkayê de hene.

Çîtayên nêçîrvan di hunera Erebî ya berî-Îslamî ya ku ji Yemenê derketiye de hatine belgekirin. Pêkanîna nêçîrê bi çîtayan di dora sedsala heftan PZ de pijiqandin rojê girt. Li Rojhilata Navîn, çîta dê di nêçîran de bi arîstokrasiyê re bibûna, di kursiyek taybetî de li ser pişta zînê cih digirtin. Pêvajoya kedîkirinê tevlihev bû û dikaribû heta salekê bigire ku biqede. Dibe ku Romayiyan çîtayê wekî leopardos (λεοπάρδος) an leontopardos (λεοντόπαρδος) binav kiribin, bi texmîna ku ew hîbrîdek piling û şêr e ji ber kirasê taybetmendî yê ku di çêlikên çîtayan de tê dîtin û zehmetiyên ku bi çandina wan di dîlgirtinê de têkildar in. Çîtayek nêçîrvan a Romayî di mozaîkek sedsala 4an de ku li Lod, Îsraîlê hat dîtin, tê xuyakirin. Çîta di dema Bîzansî ya Împaratoriya Romayê de jî hatin bikaranîn, bi "pilingên nêçîrvan" bi taybetî di Cynegetica (283/284 PZ) de hatine behs kirin.

Li Rojhilata Asyayê, tomarên dîrokî gelek caran nezelal in, ji ber ku navên herêmî yên ji bo piling û çîtayan carna bi hev re dihatin bikaranîn. Yekemîn nîgarên çîtayan ên ji Rojhilata Asyayê vedigerin serdema xanedana Tang (sedsalên 7an heta 10an PZ), bi wêneyên ku çîtayên girêdayî û çîtayên li ser hespan siwarbûyî nîşan didin. Împaratorên Çînî gelek caran çîta û karakalan wekî diyarîyên dîplomatîk pêşkêş dikirin. Di dema sedsalên 13an û 14an de, serwerên Yuan gelek çîta ji herêmên rojavayî yên împaratoriya xwe û ji bazirganên Misilman bi dest xistin. Li gorî Ming Shilu, xanedana Ming a paşîn (sedsalên 14an heta 17an) ev pratîk domand. Fîgurên goran ên ji împaratoriya Mongol, ku vedigerin serdema serweriya Kublai Khan (1260–1294 PZ), çîtayan li ser hespan nîşan didin. Împaratorê Mughal Akbarê Mezin (1556–1605 PZ) tê gotin ku heta 1000 çîtayên khasa (împaratorî) xwedî kiriye. Kurê wî, Jahangir, di bîranînên xwe, Tuzk-e-Jahangiri de, destnîşan kir ku tenê yek ji van ajalan zêde bûye. Serwerên Mughal çîta û karakalan bi rêbazên mîna yên li Rojhilata Navîn perwerde dikirin, wan ji bo nêçîra ajalan, bi taybetî antîlopên reş, bi kar dianîn. Ev nêçîra berfireh bi awayekî girîng bandor li Nifûsa ajalan a çolê li Hindistanê kir, ku hewcedariya îtxalkirina çîtayan ji Afrîkayê heta sala 1927an derxist holê.

Di Rewşa Girtî de

Yekem çîtaya ku li zozanekê hat bicihkirin li Civata Zoolojîk a Londonê di sala 1829an de bû. Çîtayên destpêkê yên girtî rêjeyek mirinê ya bilind nîşan dan, bi temenê navînî yê tenê 3–4 salan. Piştî qedexekirina bazirganiya çîtayên çolê ji hêla sepandina CITES ve di sala 1975an de, hewldanên zêde ber bi çandiniya di girtîgehê de hatin rêvebirin. Heta sala 2014an, Nifûsa çîtayên girtî ya cîhanî bi qasî 1730 kesan hate texmîn kirin, ku 87% ji wan di girtîgehê de hatibûn dinê.

Rêjeyên mirinê di nav çîtayên dîlgirtî de bi gelemperî bilind in; nirxandinek sala 2014'an eşkere kir ku 23% ji Nifûsa çîtayên dîlgirtî ya cîhanî di sala xwe ya yekem de mirin, bi taybetî di meha destpêkê ya piştî Jidayikbûnê de. Tevî ku Analîzek berawirdî ya sala 1985'an rêjeya mirina Çêlikê Dirinde ya 24% ji bo çîtayan destnîşan kir, ku ji navgîniya 33% ya 17 Cureyên Goştxweran (di nav de 9 Pisîkî) kêmtir bû, lê belê ew di nav Pisîkîyan de ya duyemîn herî kêm bû. Sedemên mirinê Jidayikbûnên mirî, kêmasiyên zikmakî, îhmalkirina dayikê, û Nexweşiyên cûrbecûr di nav xwe de digirin. Çîta hewceyî lênêrînek taybetî ne li gorî Pisîkîyên din, ji ber hesasiyeta wan a zêde li hember nexweşiyên ji ber stresê, ku ev Xalên Qelsî ji ber cihêrengiya wan a Genetîkî ya kêm û şert û mercên xweser ên hawîrdorên dîlgirtî ye. Patolojiyên Berbelav ên ku bandorê li çîtayan dikin ev in: herpesvîrusa Pisîkî, perîtonîta enfeksiyonê ya Pisîkî, gastroenterît, glomeruloskleroz, leukoensefalopatî, myelopatî, nefroskleroz, û Nexweşiya veno-oklûzîv. Stresorên hawîrdorê, wek Tîrbûna Nifûsê ya bilind, nêzîkbûna Goştxwerên mezin ên din Di nav de qefesan, destgirtina nerast, rûbirûbûna gel, û veguheztinên pir caran Di nav de navendên zoolojîk, Bi awayekî girîng bandorê li refaha çîtayan dikin. Stratejiyên rêveberiya herî baş di nav xwe de peydakirina gihîştina berfireh a derve, kêmkirina stresê bi werzîş û destgirtina sînorkirî, û pabendbûna bi protokolên hişk ên mezinbûna bi destan digirin, bi taybetî ji bo mêyên ducanî.

Çîtayên çolê serkeftinek zêdetir di zayînê de Bi awayekî girîng nîşan didin ji hevpîşeyên xwe yên dîlgirtî, cudahiyek ku bi astên stresê yên bilind Di nav de kesên di bin lênêrîna mirovan de jî ve girêdayî ye. Lêkolînek ku Di nav de Serengeti hate kirin rêjeya serkeftina Cotbûnê ya 95% ji bo mêyên çolê tomar kir, ku Bi awayekî girîng li hember 20% ya ku ji bo çîtayên dîlgirtî yên Amerîkaya Bakur Di nav de lêkolînek Veqetandin hate tomar kirin, disekine. Di Mijdara 2017'an de, Zozana Saint Louis Jidayikbûna heşt Çêlikê Dirindeyan a çîtayekê ragihand, ku rekorek nû ji bo hejmara herî bilind a Jidayikbûnan ku ji hêla Komeleya Zozan û Akvaryûman ve hatî nas kirin, damezrand. Dubarekirina avahiyên Civakî yên xwezayî, wek hevgirtinên ku Di nav de çolê de têne dîtin, dikare îhtîmala Cotbûna serkeftî Di nav de nêrên dîlgirtî de zêde bike.

Êrîşên li ser Mirovan

Qeydên belgekirî yên êrîşên kujer li ser mirovan ji hêla çîtayên çolê ve tune ne. Lê belê, bûyerên perçekirinên kujer ji hêla çîtayên dîlgirtî ve qewimîne. Di sala 2007'an de, jineke 37 salî ji Antwerpê ji hêla çîtayekê ve Di nav de zozanek Belçîkî de hate kuştin piştî ku bi neqanûnî derveyî demjimêrên serdanê kete qefesa wê. Di sala 2017'an de, zarokek sê salî ji hêla çîtayek dîlgirtî ve Di nav de çandiniyek li Philippolis, Afrîkaya Başûr hate êrîş kirin, û paşê ji ber birînan mir, Tevî ku bi balafirê bo nexweşxaneyek li Bloemfontein hate veguheztin.

Di Çandê de

Çîta bi berfirehî di navgînên hunerî yên cuda de hatiye nîşandan. Di Bacchus and Ariadne de, boyaxa rûnî ya sedsala 16an a hunermendê Îtalî Titian, ereba şer a xwedavendê Yewnanî Dionysus (Bacchus) wekî ku ji aliyê du çîtayan ve tê kişandin hatiye teswîrkirin, yên ku di dîrokê de bi xeletî wek piling hatibûn nasîn. Di sala 1764an de, şêwekarê Îngilîz George Stubbs, pêşkêşkirina çîtayekê ji George III re ji aliyê Sir George Pigot, Walîyê Îngilîz ê Madrasê ve, di karê xwe yê bi navê Cheetah with Two Indian Attendants and a Stag de bibîranîn. Ev şêwekarî çîtayekê nîşan dide, ku ji aliyê du xizmetkarên Hindî ve serê wê hatiye girtin û stûyê wê hatiye girêdan, li gel nêçîrek ku ji bo wê hatiye armanckirin. Şêwekarîya sala 1896an a bi navê The Caress ji aliyê sembolîstê Belçîkî yê sedsala 19an Fernand Khnopff ve, efsaneya Oedipus û Sphinxê temsîl dike, ku tê de mexlûqek bi serê jinekê û laşê çîtayekê heye.

Teolog Philip Schaff pêşniyar kir ku "pilinga" ku di Habakkuk 1:8 de hatiye gotin, bi rastî dikare behsa çîtayekê bike.

Çavkanî

Mills, M. G. L. & Mills, M. E. J. (2017). Kalahari Cheetahs: Adaptations to an Arid Region. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-871214-5.

Derbarê vê nivîsê

Derbarê Çîta de agahî

Kurtenivîsek li ser Çîta, taybetmendî, jîngeha wê/wî û girîngiya ekolojîk.

Etîketên babetê

Derbarê Çîta Taybetmendiyên Çîta Jîngeha Çîta Xweza bi Kurdî Ajal û riwek

Arşîva kategoriyê

Arşîva Ekolojî û Ajal

Di vê beşa Torima Akademi de, hûn ê gotarên kûr û berfireh ên derbarê ekolojî, cîhana ajalan, têgehên bingehîn ên zanista jîngehê, û babetên têkildar bi zimanê Kurdî bibînin. Ji cureyên cuda yên ajalan û nebatan heta

Destpêk Vegere Huner